Poctivé škvarkové pagáče

Oškvarkové pagáče

Škvarkové pagáče sú absolútna klasika. Voňavé, čerstvé a hrozne dobré. A mastné :). Riadne mastné. Cez google nájdete veľa receptov na diétne verzie (aj ja mám recept na Škvarkové pagáče (skoro) light). Tento recept je ale vskutku poctivý – koľko múky toľko škvarkov. Nie je ani náhodou diétny aj preto tieto pagáče robím len občas a z polovičnej dávky. Alebo potom vo veľkom na svadby – zázračné schopnosti pri brzdení účinkov neprimeraného množstva vypitého alkoholu sú potvrdené.

Ingrediencie

(na 2 plechy)

  • 500 g mletých škvarkov
  • 500 g kvalitnej hladkej múky
  • 250 g plnotučného mlieka (cca 250ml)
  • 50 g vajec (cca 1 vajce veľkosti L)
  • 40 g droždia
  • 20 g soli
  • 10 g cukru
  • 1-3 g čierneho korenia (podľa toho, ako máte radi)
  • Extra – vajíčko na potretie a rascu alebo soľ na posypanie

Postup

  1. Najprv k škvarkom – ja ich kupujem u mäsiara už zomleté (áno, som trochu lenivá, vy si pokojne zomeľte doma). Treba sa ale pripraviť na to, že za ne zaplatíte skoro to čo za lacné hovädzie.
  2. A teraz k receptu – všetky suroviny vyberte z chladničky 2-3 hodiny vopred aby mali izbovú teplotu a cesto lepšie kyslo.
  3. 100 g teplého mlieka, droždia a cukru spravte kvások (ak s tým nemáte skúsenosti pozrite si Ako na kvások a kysnuté cesto)
  4. Do misky preosejte múku, pridajte soľ a korenie, premiešajte
  5. Pridajte zvyšné mlieko (150 g), vajce a nakysnutý kvások
  6. Suroviny najprv spojte vareškou – potom treba cesto treba vymiesiť dohladka – či už mixérom alebo ručne – vznikne vám tuhšie cesto
  7. Misku s cestom prikryte utierkou a nechajte cca 45 minút kysnúť – podľa možnosti na teplom mieste bez prievanu
  8. Keď cesto nakysne, ľahkým premiesením ho zbavte vzduchu, pridajte 150 g oškvarkov a mieste kým sa škvarky nezapracujú
  9. Cesto teraz vyvaľkajte  natrite zvyšnými oškvarkami (350 g) a poprekladajte (pre presnejšie info pozrite Ako prekladať pagáče)
  10. Nakoniec by ste mali dostať cesto s hrúbkou cca 2 cm, nožom spravte na vrchu cesta zárezy a povykrajujte
  11. Pagáčiky poukladajte na plech, potrite vajíčkom a posypte zdobením
  12. Pečte na 200°C do zlatista (cca 20 min, ale záleží od rúry aj veľkosti)

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>