Škvarkové pagáče sú absolútna klasika. Voňavé, čerstvé a hrozne dobré. A mastné :). Riadne mastné. Cez google nájdete veľa receptov na diétne verzie (aj ja mám recept na Škvarkové pagáče (skoro) light). Tento recept je ale vskutku poctivý – koľko múky toľko škvarkov. Nie je ani náhodou diétny aj preto tieto pagáče robím len občas a z polovičnej dávky. Alebo potom vo veľkom na svadby – zázračné schopnosti pri brzdení účinkov neprimeraného množstva vypitého alkoholu sú potvrdené.
Ingrediencie
(na 2 plechy)
- 500 g mletých škvarkov
- 500 g kvalitnej hladkej múky
- 250 g plnotučného mlieka (cca 250ml)
- 50 g vajec (cca 1 vajce veľkosti L)
- 40 g droždia
- 20 g soli
- 10 g cukru
- 1-3 g čierneho korenia (podľa toho, ako máte radi)
- Extra – vajíčko na potretie a rascu alebo soľ na posypanie
Postup
- Najprv k škvarkom – ja ich kupujem u mäsiara už zomleté (áno, som trochu lenivá, vy si pokojne zomeľte doma). Treba sa ale pripraviť na to, že za ne zaplatíte skoro to čo za lacné hovädzie.
- A teraz k receptu – všetky suroviny vyberte z chladničky 2-3 hodiny vopred aby mali izbovú teplotu a cesto lepšie kyslo.
- 100 g teplého mlieka, droždia a cukru spravte kvások (ak s tým nemáte skúsenosti pozrite si Ako na kvások a kysnuté cesto)
- Do misky preosejte múku, pridajte soľ a korenie, premiešajte
- Pridajte zvyšné mlieko (150 g), vajce a nakysnutý kvások
- Suroviny najprv spojte vareškou – potom treba cesto treba vymiesiť dohladka – či už mixérom alebo ručne – vznikne vám tuhšie cesto
- Misku s cestom prikryte utierkou a nechajte cca 45 minút kysnúť – podľa možnosti na teplom mieste bez prievanu
- Keď cesto nakysne, ľahkým premiesením ho zbavte vzduchu, pridajte 150 g oškvarkov a mieste kým sa škvarky nezapracujú
- Cesto teraz vyvaľkajte natrite zvyšnými oškvarkami (350 g) a poprekladajte (pre presnejšie info pozrite Ako prekladať pagáče)
- Nakoniec by ste mali dostať cesto s hrúbkou cca 2 cm, nožom spravte na vrchu cesta zárezy a povykrajujte
- Pagáčiky poukladajte na plech, potrite vajíčkom a posypte zdobením
- Pečte na 200°C do zlatista (cca 20 min, ale záleží od rúry aj veľkosti)