Oškvarkové pagáče (skoro) light

Oškvarkové pagáče

Toto je recept veľmi podobný tomu, ktorý som pred 5 rokmi vygooglila a upiekla z neho svoje prvé pagáče (odvtedy som ho samozrejme mierne vytunila :)) Je to taká klasika. Môj dedo by mi asi povedal, že fajné, ale málo šmaľcu, ale podľa mňa sú výborné práve pre príležitosť kedy máte chuť na pagáče ale nie na žlčníkový záchvat.

Ingrediencie

(na 2 plechy)

  • 500 g kvalitnej hladkej múky
  • 250 g mletých škvarkov
  • 150 g plnotučného mlieka (cca 250ml)
  • 100 g kyslej smotany (cca 100 ml)
  • 50 g vajec (cca 1 vajce veľkosti L)
  • 30 g droždia
  • 20 g soli
  • 10 g cukru
  • 1-3 g čierneho korenia (podľa toho, ako máte radi)
  • Extra – vajíčko na potretie a rascu alebo soľ na posypanie

Postup

  1. Najprv k škvarkom – ja ich kupujem u mäsiara už zomleté (áno, som trochu lenivá, vy si pokojne zomeľte doma). Treba sa ale pripraviť na to, že za ne zaplatíte skoro to čo za lacné hovädzie.
  2. A teraz k receptu – všetky suroviny vyberte z chladničky 2-3 hodiny vopred aby mali izbovú teplotu a cesto lepšie kyslo.
  3. Zo 100 g teplého mlieka, droždia a cukru spravte kvások
  4. Do misky preosejte múku, pridajte soľ a korenie, premiešajte
  5. Do múky pridajte kvások, zvyšné mlieko (50 g), smotanu a vajce
  6. Suroviny najprv spojte vareškou a potom dohladka vymieste či už mixérom alebo ručne – vznikne vám tuhšie cesto
  7. Misku s cestom prikryte utierkou a nechajte cca 45 minút kysnúť – podľa možnosti na teplom mieste bez prievanu
  8. Keď cesto nakysne, ľahkým premiesením ho zbavte vzduchu, pridajte polovicu oškvarkov a znova mieste kým sa škvarky úplne nezapracujú
  9. Cesto teraz vyvaľkajte, natrite zvyšnými škvarkami a poprekladajte (pre presnejšie info pozrite Ako prekladať pagáče)
  10. Nakoniec by ste mali dostať cesto s hrúbkou cca 2 cm pre pagáčiky s priemerom okolo 4cm (platí čím menšie pagáčiky, tým tenšie cesto), nožom spravte na vrchu cesta zárezy a povykrajujte pagáčiky
  11. Pagáčiky poukladajte na plech, potrite vajíčkom a posypte zdobením (toto množstvo je cca na 2 plechy)
  12. Pečte na 200°C do zlatista (cca 20 min, ale záleží od rúry aj veľkosti pagáčov)

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>