Tento recept som vymyslela ako vegetariánsku verziu k oškvarkovým pagáčom. Mám veľmi rada parmezán a jemu podobné syry, preto to bola jasná voľba. Pagáčiky sú výborné a oproti škvarkovým oveľa ľahšie. Prekvapivo najlepšie chutia na druhý deň, kedy v nich výraznejšie vystúpi chuť syra. Pravý parmezán je samozrejme ideálny, ale perfektný výsledok dosiahnete aj s lacnejším Grana Padano.
Ingrediencie
- 500 g kvalitnej hladkej múky
- 250 g plnotučného mlieka (cca 250ml)
- 200 g Parmezánu alebo Grana padano
- 200 g masla
- 50 g vajec (cca 1 vajce veľkosti L)
- 30 g droždia
- 20 g soli
- 10 g cukru
- Extra – vajíčko na potretie a cibuľové semiačka na posypanie
Postup
- Všetky suroviny vyberte z chladničky 2-3 hodiny vopred aby mali izbovú teplotu a cesto lepšie kyslo.
- 150 g mlieka priveďte k varu, pridajte nastrúhaný syr, nechajte rozpustiť, odstavte, pridajte 50 g masla a odložte kým zmes nevychladne
- 100 g teplého mlieka, droždia a cukru spravte kvások
- Do misky preosejte múku, pridajte soľ a premiešajte
- Pridajte syrovú zmes, vajce a nakysnutý kvások
- Suroviny najprv spojte vareškou – potom treba cesto treba vymiesiť dohladka – či už mixérom alebo ručne
- Misku s cestom prikryte utierkou a nechajte cca 45 minút kysnúť – podľa možnosti na teplom mieste bez prievanu
- Keď cesto nakysne, zľahka ho premieste aby sa zbavilo vzduchu a môžete s ním pracovať
- Cesto vyvaľkajte, natrite zvyšným maslom a poprekladajte (ak s tým nemáte skúsenosti, pozrite Ako prekladať pagáče)
- Nakoniec by ste mali dostať cesto s hrúbkou cca 2 cm, nožom spravte na vrchu cesta zárezy a vykrajujte
- Pagáčiky poukladajte na plech, potrite vajíčkom a posypte zdobením
- Pečte na 200°C do zlatista (cca 20 min, ale záleží od rúry aj veľkosti)