Parmezánové pagáče

Syrové pagáčiky

Tento recept som vymyslela ako vegetariánsku verziu k oškvarkovým pagáčom. Mám veľmi rada parmezán a jemu podobné syry, preto to bola jasná voľba. Pagáčiky sú výborné a oproti škvarkovým oveľa ľahšie. Prekvapivo najlepšie chutia na druhý deň, kedy v nich výraznejšie vystúpi chuť syra. Pravý parmezán je samozrejme ideálny, ale perfektný výsledok dosiahnete aj s lacnejším Grana Padano.

Ingrediencie

  • 500 g kvalitnej hladkej múky
  • 250 g plnotučného mlieka (cca 250ml)
  • 200 g Parmezánu alebo Grana padano
  • 200 g masla
  • 50 g vajec (cca 1 vajce veľkosti L)
  • 30 g droždia
  • 20 g soli
  • 10 g cukru
  • Extra – vajíčko na potretie a cibuľové semiačka na posypanie

Postup

  1. Všetky suroviny vyberte z chladničky 2-3 hodiny vopred aby mali izbovú teplotu a cesto lepšie kyslo.
  2. 150 g mlieka priveďte k varu, pridajte nastrúhaný syr, nechajte rozpustiť, odstavte, pridajte 50 g masla a odložte kým zmes nevychladne
  3. 100 g teplého mlieka, droždia a cukru spravte kvások
  4. Do misky preosejte múku, pridajte soľ a premiešajte
  5. Pridajte syrovú zmes, vajce a nakysnutý kvások
  6. Suroviny najprv spojte vareškou – potom treba cesto treba vymiesiť dohladka – či už mixérom alebo ručne
  7. Misku s cestom prikryte utierkou a nechajte cca 45 minút kysnúť – podľa možnosti na teplom mieste bez prievanu
  8. Keď cesto nakysne, zľahka ho premieste aby sa zbavilo vzduchu a môžete s ním pracovať
  9. Cesto vyvaľkajte, natrite zvyšným maslom a poprekladajte (ak s tým nemáte skúsenosti, pozrite Ako prekladať pagáče)
  10. Nakoniec by ste mali dostať cesto s hrúbkou cca 2 cm, nožom spravte na vrchu cesta zárezy a vykrajujte
  11. Pagáčiky poukladajte na plech, potrite vajíčkom a posypte zdobením
  12. Pečte na 200°C do zlatista (cca 20 min, ale záleží od rúry aj veľkosti)

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>