Zemiakovo cibuľové slimáky

Tento recept vznikol z mojej veľkej lásky k zemiakovému chlebu. Kysnuté zemiakové cesto výborne samo o sebe a maslo s cibuľkou mu v pagáčoch dodávajú plnšiu chuť. Tento recept má okrem chuti 2 veľké výhody – kysnuté cesto so zemiakmi vydrží dlhšie čerstvé a suroviny na tento recept sú doslova skoro zadarmo.

Ingrediencie

(na 2 plechy)

  • 500 g uvarených zemiakov
  • 500 g cibule
  • 500 g kvalitnej hladkej múky
  • 150 g tuku (olej, pražené maslo alebo masť)
  • 50 g vody alebo mlieka (cca 50 ml)
  • 20 g droždia
  • 20 g soli
  • 10 g cukru
  • Extra – vajíčko na potretie

Postup

  1. Zemiaky uvarte – môžu byť v šupke, ale obyčajné zemiaky čo ostali od obeda – dôležité je len ich vážiť už uvarené a ošúpané a do cesta pridávať vychladnuté
  2. Cibuľu pokrájajte nahrubo a pomaly pražte – aj pol hodiny (ja používam masť alebo pražené maslo, pretože dodajú viac chuti, ak nemáte alebo chcete vegan verziu, postačí aj olej)  – keď je cibuľa zlatistá, odstavte ju a nechajte vychladnúť
  3. Z teplej vody alebo mlieka, droždia a cukru spravte kvások (ak používate vodu, pridajte aj trochu z múky)
  4. Do misky preosejte múku, pridajte soľ a premiešajte
  5. Pridajte vidličkou popučené zemiaky a nakysnutý kvások
  6. Všetky suroviny treba najprv spojit (čo pri tomto ceste môže chvíľu trvať) a potom dohladka vymiesiť ručne alebo  mixérom
  7. Misku s cestom prikryte utierkou a nechajte cca hodinku kysnúť – podľa možnosti na teplom mieste bez prievanu
  8. Keď cesto nakysne, zľahka ho premieste aby sa zbavilo vzduchu a môžete s ním pracovať
  9. Cesto vyvaľkajte na čo najtenšiu hrúbku, celé cesto natrite vychladnutou opraženou cibuľou, zrolujte do závinu a nožom krájajte na cca 1,5 cm hrubé kolieska
  10. Pagáčiky poukladajte na plechs dostatočnými odstupmi – budú kysnúť najmä do strán, do výšky len minimálne
  11. Pečte na 200°C do zlatista (cca 20 min, ale záleží od rúry aj veľkosti)

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>