Gruľovník (tradičný zemiakový koláč)

Gruľovník

Recept na gruľovník pochádza od prababky Rúrovej z Novej Ľubovne. Poznám ju len z rozprávania, ale vraj to bola žena s veľkým Ž. Už upravený receptmi dala moja krsná a ja som ho ešte upravila –  pôvodne to bolo chudobné pôstne jedlo, moja verzia je vylepšená vyoečenou slaninkou a ani bryndzou zrovna nešetrí. Je to koláč – škaredé káčatko – súťaž krásy asi nevyhrá, ale je mäkučký má prenikavú vôňu a celkom určite s ním neskončíte po prvom kúsku.

Ingrediencie

(na 1 veľký plech)

Plnka

  • 500 g zemiakov
  • 500 g bryndze
  • 200 g prerastenej slaninky
  • 20 g soli

Cesto

  • 500 g kvalitnej hladkej múky
  • 300 g plnotučného mlieka (cca 250ml)
  • 20 g droždia
  • 20 g soli
  • 10 g cukru

Postup

  1. Z 50g teplého mlieka, droždia a cukru spravte kvások
  2. Múku preosejte, osoľte a až kvások vzíde, pridajte ho spolu so zvyšným mliekom a vypracujte vláčne cesto – prikryte utirekou a nechajte asi hodinku kysnúť
  3. Zemiaky ošúpete uvarte v neslanej vode a  nechajte mierne vychladnúť (plnka sa najlepšie robí zo zemiakov čerstvo uvarených) a rozpučte vidličkou
  4. Slaninku nakrájajte a vypečte tuk
  5. Zo zemiakov a bryndze vymiešajte plnku a na záver pridajte slaninku s výpekom (zo 2 lyžice výpeku odložte na potretie)
  6. Vykysnuté cesto znova premieste, rozdeľte na 2 polovice a obe vyvaľkajte do veľkosti pekáča
  7. Pekáč vymastite, položte cesto, naň plnku a opäť cesto
  8. Vrch cesta ešte potrite zvyšným výpekom aby krásne zhnedlo a bolo chrumkavé
  9. Pečte cca 35 min pri 200° C
  10. Toto množstvo je akurát na jeden veľký hlboký plech

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>