Recept na gruľovník pochádza od prababky Rúrovej z Novej Ľubovne. Poznám ju len z rozprávania, ale vraj to bola žena s veľkým Ž. Už upravený receptmi dala moja krsná a ja som ho ešte upravila – pôvodne to bolo chudobné pôstne jedlo, moja verzia je vylepšená vyoečenou slaninkou a ani bryndzou zrovna nešetrí. Je to koláč – škaredé káčatko – súťaž krásy asi nevyhrá, ale je mäkučký má prenikavú vôňu a celkom určite s ním neskončíte po prvom kúsku.
Ingrediencie
(na 1 veľký plech)
Plnka
- 500 g zemiakov
- 500 g bryndze
- 200 g prerastenej slaninky
- 20 g soli
Cesto
- 500 g kvalitnej hladkej múky
- 300 g plnotučného mlieka (cca 250ml)
- 20 g droždia
- 20 g soli
- 10 g cukru
Postup
- Z 50g teplého mlieka, droždia a cukru spravte kvások
- Múku preosejte, osoľte a až kvások vzíde, pridajte ho spolu so zvyšným mliekom a vypracujte vláčne cesto – prikryte utirekou a nechajte asi hodinku kysnúť
- Zemiaky ošúpete uvarte v neslanej vode a nechajte mierne vychladnúť (plnka sa najlepšie robí zo zemiakov čerstvo uvarených) a rozpučte vidličkou
- Slaninku nakrájajte a vypečte tuk
- Zo zemiakov a bryndze vymiešajte plnku a na záver pridajte slaninku s výpekom (zo 2 lyžice výpeku odložte na potretie)
- Vykysnuté cesto znova premieste, rozdeľte na 2 polovice a obe vyvaľkajte do veľkosti pekáča
- Pekáč vymastite, položte cesto, naň plnku a opäť cesto
- Vrch cesta ešte potrite zvyšným výpekom aby krásne zhnedlo a bolo chrumkavé
- Pečte cca 35 min pri 200° C
- Toto množstvo je akurát na jeden veľký hlboký plech