Bramborová buchta je český koláč o ktorom som až donedávna vôbec nepočula, a to aj napriek tomu, že som tam rok žila. Objavila som ho až nedávno na služobke v Plzni, kde nám ho v pivniciach Plzeňského pivovaru naservírovali ako “brzdu” k príliš mnohým džbánom fajnovej čerstvej Plzničky. Chutilo to ako kysnutá zemiaková placka s údeným a k pivu sa to náramne hodilo – a túto tradičnú kombináciu si samozrejme robíme aj doma!
Ingrediencie
(množstvo na menší plech, na veľký plech zdvojnásobte dávku)
- 500 g ošúpaných zemiakov
- 300 g údeného
- 250 g múky
- 100 g vajec (cca 2 vajcia)
- 50 g mlieka
- 50 g masti
- 20 g droždia
- 20 g soli
- 10 g cukru
- extra na dochutenie – 2 strúčiky cesnaku, lyžica majoránky, čierne korenie
Postup
- Najprv pripravte kvások z mlieka cukru a droždia. Nechajte vzísť.
- Zemiaky nasekajte v robotovi alebo nastrúhajte tak aby ste z nich mali kašu
- Ak sú zemiaky tekuté (nové zemiaky často bývajú), odložte časť šťavy bokom aby cesto nebolo príliš riedke
- Pridajte kvások, vajcia, soľ, pretlačený cesnak a koreniny a dôkladne premiešajte.
- Pridajte múku a vareškou zamiešajte redšie cesto. Ak je husté – môžete tam vrátiť odloženú tekutinu zo zemiakov.
- Nechajte cca hodinku kysnúť a zatiaľ si nakrájajte na kocky údené a jemne ho opražte na masti
- Údené je super, ale rovnako dobre sa tam podľa mňa hodí aj opražená cibuľa, údený syr alebo ich kombinácia.
- Keď cesto nakysne (pozor, vykysne menej ako klasické cesto), primiešajte údené aj s omastkom a vylejte na vymastený a pomúčený plech
- Pečte cca 30 minút na 200°C
- Podávajte ideálne k pivku, alebo aj samotné napr s kyslou smotanou