Kysnutý zemiakový koláč (bramborová buchta)

Zemiakový koláč

Bramborová buchta je český koláč o ktorom som až donedávna vôbec nepočula, a to aj napriek tomu, že som tam rok žila. Objavila som ho až nedávno na služobke v Plzni, kde nám ho v pivniciach Plzeňského pivovaru naservírovali ako “brzdu” k príliš mnohým džbánom fajnovej čerstvej Plzničky. Chutilo to ako kysnutá zemiaková placka s údeným a k pivu sa to náramne hodilo – a túto tradičnú kombináciu si samozrejme robíme aj doma!

Ingrediencie

(množstvo na menší plech, na veľký plech zdvojnásobte dávku)

  • 500 g ošúpaných zemiakov
  • 300 g údeného
  • 250 g múky
  • 100 g vajec (cca 2 vajcia)
  • 50 g mlieka
  • 50 g masti
  • 20 g droždia
  • 20 g soli
  • 10 g cukru
  • extra na dochutenie – 2 strúčiky cesnaku, lyžica majoránky, čierne korenie

Postup

  1. Najprv pripravte kvások z mlieka cukru a droždia. Nechajte vzísť.
  2. Zemiaky nasekajte v robotovi alebo nastrúhajte tak aby ste z nich mali kašu
  3. Ak sú zemiaky tekuté (nové zemiaky často bývajú), odložte časť šťavy bokom aby cesto nebolo príliš riedke
  4. Pridajte kvások, vajcia, soľ, pretlačený cesnak a koreniny a dôkladne premiešajte.
  5. Pridajte múku a vareškou zamiešajte redšie cesto. Ak je husté – môžete tam vrátiť odloženú tekutinu zo zemiakov.
  6. Nechajte cca hodinku kysnúť a zatiaľ si nakrájajte na kocky údené a jemne ho opražte na masti
  7. Údené je super, ale rovnako dobre sa tam podľa mňa hodí aj opražená cibuľa, údený syr alebo ich kombinácia.
  8. Keď cesto nakysne (pozor, vykysne menej ako klasické cesto), primiešajte údené aj s omastkom a vylejte na vymastený a pomúčený plech
  9. Pečte cca 30 minút na 200°C
  10. Podávajte ideálne k pivku, alebo aj samotné napr s kyslou smotanou

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>