Burgrové žemličky

Burgrové žemle

Klasické americké pečivo k burgerom prosto neodmysliteľne patrí. Najlepšia na ňom je práve pre nás trochu exotická maslová a jemne nasladlá chuť, ktorá celý burger podivne ale skvelo dopĺňa. Nie je to vôbec komplikované, len to trochu trvá. Hýkanie a ochkanie blízkych je zaručené – burgre dnes robí kde kto – ale domáce žemle – to sa len tak nevidí.

Ingrediencie

(na 12 žemlí)

  • 500 g hladkej múky
  • 270 ml mlieka
  • 60 g masla
  • 25 g cukru
  • 30 g droždia
  • 15 g soli
  • extra – vajíčko na potretie, prípadne semiačka na posypanie

Postup

  1. Najprv pripravte kvások z časti teplého mlieka (cca 70ml) asi polovice cukru a droždia. Nechajte vzísť.
  2. Múku zmiešajte so soľou a cukrom, pridajte kvások, zvyšné mlieko a maslo a vymieste hladké cesto.
  3. Cesto prikryte utierkou a odložte na 45 minút nabok aby vykyslo. Potom poriadne premiešajte a ak máte čas nechajte rovnako vykysnúť ešte raz, ak nie pokračujte ďalej.
  4. Cesto dobre spracujte na doske a rovnomerne rozdeľte na 12 kúskov (ak ich chcete fakt rovnomerné, navážte kusy cesta po cca 75g). A ak máte radšej menšie žemličky, pokojne rozdeľte aj na 16 kusov.
  5. Vytvarujte guličky a tie roztlačte na čo najtenšie placky (cesto bude kysnúť smerom nahor)
  6. Nechajte opäť cca 45 minút kysnúť pod utierkou aby cesto neobschlo
  7. Potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte sezamom alebo inými semiačkami a pečte pri 200°C cca 20 minút alebo kým žemle nie sú zvrchu zlaté
  8. Žemle vydržia aj 2 dni, len je dobré ich pred podávaním samozrejme klasicky z vnútornej strany opiecť na grile.

Share This Story

Chlieb

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>