Klasické americké pečivo k burgerom prosto neodmysliteľne patrí. Najlepšia na ňom je práve pre nás trochu exotická maslová a jemne nasladlá chuť, ktorá celý burger podivne ale skvelo dopĺňa. Nie je to vôbec komplikované, len to trochu trvá. Hýkanie a ochkanie blízkych je zaručené – burgre dnes robí kde kto – ale domáce žemle – to sa len tak nevidí.
Ingrediencie
(na 12 žemlí)
- 500 g hladkej múky
- 270 ml mlieka
- 60 g masla
- 25 g cukru
- 30 g droždia
- 15 g soli
- extra – vajíčko na potretie, prípadne semiačka na posypanie
Postup
- Najprv pripravte kvások z časti teplého mlieka (cca 70ml) asi polovice cukru a droždia. Nechajte vzísť.
- Múku zmiešajte so soľou a cukrom, pridajte kvások, zvyšné mlieko a maslo a vymieste hladké cesto.
- Cesto prikryte utierkou a odložte na 45 minút nabok aby vykyslo. Potom poriadne premiešajte a ak máte čas nechajte rovnako vykysnúť ešte raz, ak nie pokračujte ďalej.
- Cesto dobre spracujte na doske a rovnomerne rozdeľte na 12 kúskov (ak ich chcete fakt rovnomerné, navážte kusy cesta po cca 75g). A ak máte radšej menšie žemličky, pokojne rozdeľte aj na 16 kusov.
- Vytvarujte guličky a tie roztlačte na čo najtenšie placky (cesto bude kysnúť smerom nahor)
- Nechajte opäť cca 45 minút kysnúť pod utierkou aby cesto neobschlo
- Potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte sezamom alebo inými semiačkami a pečte pri 200°C cca 20 minút alebo kým žemle nie sú zvrchu zlaté
- Žemle vydržia aj 2 dni, len je dobré ich pred podávaním samozrejme klasicky z vnútornej strany opiecť na grile.