Slaninovo cibuľové pirôžky

Slaninovo cibuľové pirôžky Koláčiky plnené slaninkou a praženou cibuľkou

Slanina s cibuľou je najviac. Tejto kombinácii sa máločo vyrovná a zrovna v tomto recepte je oboch dosť. Podobné koláčiky som jedávala v Litve – mali ich v každých potravinách a dosť ma uchvátili. Skúšala som viaceré variácie tohto receptu (ako buchty, ako quiche a pod) ale tento sa mi páči najviac. Zalizovať sa budete až za ušami.

Ingrediencie

(množstvo na cca 2 veľké plechy)

Cesto

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g mlieka
  • 15 g droždia
  • 10 g soli
  • 10 g cukru
  • extra – vajíčko na potretie, prípadne semiačka na posypanie

Plnka

  • 500 g cibule
  • 200 g údeného bôčika
  • 100 g bravčovej masti
  • extra – lyžička múky a 3/4 deci vývaru alebo vody na zahustenie

Postup

  1. Začnite cestom. Asi z 50 g teplého mlieka, z cukru a droždia spravte kvások a nechajte vzísť.
  2. Múku zmiešajte so soľou, pridajte kvások, zvyšné mlieko a vymieste hladké cesto
  3. Cesto prikryte utierkou a odložte nabok aby vykyslo.
  4. Teraz je na rade plnka. Cibuľu ošúpte nakrájajte na hrubo. Potom začnite na masti pomaly pražiť. Praženie cibule môže trvať aj pol hodiny aby bol výsledok fakt dobrý
  5. Popri miešaní cibule si nadrobno nakrájajte bôčik a na samotnej panvici pomaly opekajte, kým nechytí farbu (čo by malo byť skôr ako s cibuľou).
  6. Keď sú obe ingrediencie zlatavé, cibuľu aj škvarky zhrnieme na okraj panvice a z druhého pozbierame prebytočný tuk. Ten v žiadnom prípade nevyhadzujte, ale pridajte do cesta.
  7. „Odtučnenú“ cibuľu vráťte na oheň, poprášte lyžičkou múky, chvíľu opražte a nakoniec zalejte vývarom alebo vodou. Nechajte prevrieť, pridajte slaninku a plnka je hotová.
  8. Cesto spolu s pridaným tukom opäť dohladka premieste. Vyvaľkajte na tenučko (cca 1,5 mm) a potrite celé cesto vodou aby bolo na povrchu lepkavé
  9. Vykrajujte kolieska s priemerom asi 10 cm, naplňte a spojte lepkavé okraje čím vznikne väčší pirôžok.
  10. Ukladajte na vymastený plech, potrite vajíčkom a pečte pri 200°C asi 20 min.
  11. Tieto koláčiky vydržia čerstvé aj na druhý deň.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>