Slanina s cibuľou je najviac. Tejto kombinácii sa máločo vyrovná a zrovna v tomto recepte je oboch dosť. Podobné koláčiky som jedávala v Litve – mali ich v každých potravinách a dosť ma uchvátili. Skúšala som viaceré variácie tohto receptu (ako buchty, ako quiche a pod) ale tento sa mi páči najviac. Zalizovať sa budete až za ušami.
Ingrediencie
(množstvo na cca 2 veľké plechy)
Cesto
- 300 g hladkej múky
- 200 g mlieka
- 15 g droždia
- 10 g soli
- 10 g cukru
- extra – vajíčko na potretie, prípadne semiačka na posypanie
Plnka
- 500 g cibule
- 200 g údeného bôčika
- 100 g bravčovej masti
- extra – lyžička múky a 3/4 deci vývaru alebo vody na zahustenie
Postup
- Začnite cestom. Asi z 50 g teplého mlieka, z cukru a droždia spravte kvások a nechajte vzísť.
- Múku zmiešajte so soľou, pridajte kvások, zvyšné mlieko a vymieste hladké cesto
- Cesto prikryte utierkou a odložte nabok aby vykyslo.
- Teraz je na rade plnka. Cibuľu ošúpte nakrájajte na hrubo. Potom začnite na masti pomaly pražiť. Praženie cibule môže trvať aj pol hodiny aby bol výsledok fakt dobrý
- Popri miešaní cibule si nadrobno nakrájajte bôčik a na samotnej panvici pomaly opekajte, kým nechytí farbu (čo by malo byť skôr ako s cibuľou).
- Keď sú obe ingrediencie zlatavé, cibuľu aj škvarky zhrnieme na okraj panvice a z druhého pozbierame prebytočný tuk. Ten v žiadnom prípade nevyhadzujte, ale pridajte do cesta.
- „Odtučnenú“ cibuľu vráťte na oheň, poprášte lyžičkou múky, chvíľu opražte a nakoniec zalejte vývarom alebo vodou. Nechajte prevrieť, pridajte slaninku a plnka je hotová.
- Cesto spolu s pridaným tukom opäť dohladka premieste. Vyvaľkajte na tenučko (cca 1,5 mm) a potrite celé cesto vodou aby bolo na povrchu lepkavé
- Vykrajujte kolieska s priemerom asi 10 cm, naplňte a spojte lepkavé okraje čím vznikne väčší pirôžok.
- Ukladajte na vymastený plech, potrite vajíčkom a pečte pri 200°C asi 20 min.
- Tieto koláčiky vydržia čerstvé aj na druhý deň.