Kombinácia cvikly s bryndzou znie možno zvláštne ale stojí za to ju vyskúšať. Quiche má od cvikly krásnu sýtu farbu jemnú chuť. Opečená bryndza na vrchu koláča je zasa príjemne výrazná. Spolu s jednoduchým rukolovým šlátom je to napríklad výborná a večera.
Ingrediencie
Cesto
- 150 g kvalitnej hladkej múky
- 75 g masla
- 50 g vajec (cca 1 veľkosti L)
- 7 g soli
- extra – vajíčko alebo bielko na potretie
Plnka
- 350 g varenej cvikle
- 250 g bryndze
- 100 g šľahačky
- 50 g vajec (cca 1 veľkosti L) Extra
- 10 g soli
Postup
- Suroviny na cesto vyberte cca 1 hodinku dopredu, potom všetko spolu zmiešajte a vypracujte hladké cesto
- Cesto vyvaľkajte, vložte do formy na quiche a dajte piecť na 200°C na cca 20 min
- Aby sa v ceste nevytvorili bublinky cesto pred pečením poprepichujte vidličkou alebo ideálne vyložte papierom na pečenie a vysypte nejakou strukovinou
- Následne korpus vyberte z rúry a potrite vajíčkom aby ste zabránili zvlhnutiu cesta keď doň príde plnka
- Lístkové cesto je pri nedostatku času vhodná alternatíva (ale domácemu krehkému cestu sa nevyrovná)
- Šľahačku zmiešajte s vajíčkom, asi tertinou bryndze a soľou
- Cviklu uvarte dopredu, nakrájajte na tenučké plátky (cca 1-2 mm) a navrstvite na korpus
- Zalejte šľahačkou zmesou a na vrch rozdrobte zvyšnú bryndzu
- Quiche vráťte do rúry na 200ºC na cca 30 min kým povrch nezozlatne