Snažila som sa nedávno hacknúť slané koláčiky šťastia. Neúspešne. Tak som to skúsila so sladkými a – voila – vyšlo to. Koláčiky šťastia sú podobné ako trubičky – vďaka cukru sú krátko po upečení tvárne, a môžete ich sformovať, ale akonáhle ochladnú, spevnejú a sú chrumkavé. Preto treba pracovať rchlo a ideálne s pomocníkom. Skúšala som asi 10 ciest s rôznymi postupmi a pomermi surovín a tu je pomer a postup ktorý mne a mojej rúre zafungoval.
Ingrediencie
- 100 g vaječných bielkov
- 85 g práškového cukru
- 60 g hladkej múky (extra špeciál)
- 2 g vanilkového extraktu (ideálne extraktu a nie esencie)
- 2 g soli
- extra – maslo na potretie a cca 25 lístočkov
Postup
- Rúru dajte vyhriať na 180°
- Vaječné bielka mierne našľahajte – je to tak na pol ceste k snehu – bielka získajú vzduch a bielu farbu ale sú stále riedke
- Pridajte soľ a vanilkový extrakt
- Zašľahajte cukor a následne múku, čím získate cesto husté ako na lievance
- Plech natrite maslom a vytvorte na ňom z cesta tenké placky s hrúbkou cca 1mm a priemerom 10 cm – na jeden plech na začiatok len 2-3
- Plech vložte do rúry na cca 5-7 min – keď uvidíte že kraje začínajú chytať farbu, vyčkajte ešte minútku dve a vyberte ich
- Placky sú teraz teplé a tvárne a musíte pracovať rýchlo lebo práve začínajú tuhnúť
- Na placku položíte papierik, preložíte ju napoly a potom zatiahnete kraje okolo sterdu – dá sa to robiť v rukách ale jednoduchšie je ich prehýbať o kraj pohára alebo hrnca
- Ja nemám ruky z azbestu takže pri tvarovaní koláčikov používam tenké vlnené rukavice
- Keď koláčiky vytvarujete, sú ešte trochu teplé takže nedržia tvar – aby ste ich zafixovali je dôležité poukladať ich na pár minút do muffinovej formy kde vychladnú a stuhnú
- Postup sa opakuje kým sa cesto neminie. Toto množstvo by malo vystačiť na cca 25 ks