Twisty – zatočené pizza tyčinky

Twisty - točené pizza tyčinky

Pizza tyčinky z lístkového cesta sypané semiačkami. Tieto tyčinky pečiem od kedy som v 16-tich na sústredení so školským zborom v západnom Nemecku niečo podobné ochutnala.  Lístkové cesto a pizza príchuť dávajú znať že nejde o fancy gastronómiu. Ale tá chuť! Tá stojí za to. AK niečo pečiem, tieto tyčinky vždy zmiznú ako prvé – je to overené. Pri príprave treba počítať s tým, že je to trochu piplačka a je k tomu potrebný aspoň základná skúsenosť s prácou s cestom.

Ingrediencie

(na 2 plechy)

  • 500 g lístkového cesta
  • 140 g klasického hustého paradajkového pretlaku
  • 100 g dobrého údeného syra
  • 100 g maku
  • 100 g sezamu
  • 10 g soli
  • 10 g práškového cukru
  • 2 g mletého čierneho korenia
  • extra – čajová lyžička provensálskeho korenia a väčší strúčik cesnaku

Postup

  1. Cesto prerežete na polovicu a obe polky vyvaľkajte na približne rovnaký tvar a hrúbku max 1 mm (teda naozaj na tenučko)
  2. Prvé cesto si po rozvaľkaní dobre pomúčte, zložte na štvrtiny a odložte nabok
  3. Druhé cesto jemne natrite vodou aby bolo na povrchu lepkavé a hneď nahusto posypete makom aby ste ním celé cesto zakryli
  4. Mak jemne pritlačte aby sa na cesto chytil a potom celé cesto otočte makom nadol
  5. Na cesto teraz rovnomerne natrite pizza zmes, ktorú získate zmiešaním pretlaku, cesnaku, soli, cukru, byliniek a korenia
  6. Na zmes rovnomerne nastrúhajte syr
  7. Teraz na zmes položte odloženú polovicu cesta – ak nie je presne rovnaké môžete ho trochu ponaťahovať aby na seba obe polky pekne pasovali – jemne pritlačte a vytlačte prebytočné vzduchové bubliny
  8. Vrchnú stranu cesta opäť potrite vodou a posypte nahusto sezamovými semiačkami a jemne ich popritláčajte aby držali
  9. Nožom alebo kolieskom povykrajujte tyčinky s rozmerom cca 1-2 x 10-15 cm
  10. Tyčinky pri prenášaní na plech zatočte o jeden a pol až dve otočky
  11. Pečte pri teplote 200°C cca 15-20 min, kým nezačnú chytať farbu

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>