Makovky – sladké makové rožky

makovka - sladký makový rožok

Mäkučká makovka s maslom a teplým grankom vo mne prebúdza neurčitý ale veľmi príjemný pocit z detstva. Makovku nájdete bežne v obchode a celkom dobre vám podobné pocity môže navodiť, ale ak si občas nájdete čas a spravíte si ju doma, verte, že neobanujete – je oveľa jemnejšia, mäkšia aj menej sladká. A hlavne neobsahuje éčka, regulátory, stužené tuky a iné dobroty.

Ingrediencie

(množstvo na cca 15 makoviek)

  • 550g múky
  • 250g mlieka
  • 100g masla
  • 75g práškového cukru
  • 50g vaječných žĺtok (cca 3 žĺtky, môžte nahraiť jedným celým vajíčkom)
  • 30g droždie
  • 7g soli
  • extra: vajíčko s mliekom na potretie, mak na posypanie

Postup

  1. Z trocha cukru, deci teplého mlieka a droždia si pripravte kvások a nechjte vzísť.
  2. V mise zmiešajte suché suroviny – múku, zvyšný cukor a soľ.
  3. Keď kvások vzíde, pridajte ho k suchým surovinám spolu so zvyšným mliekom (tiež teplým), zmäknutýn maslom a žĺtkami a vypracujte hladké cesto. .
  4. Nechajte asi hodinku, hodinku a pol kysnúť (kysne pomalšie ako slané cesto) a keď nakysne znova ho riadne premieste.
  5. Následne cesto rozdeľte na rovnaké bochníčky po cca 70g.
  6. Každý bochníček rozvaľkajte (bez múčenia, cesto je mastné) na tenkú placku a zrolujte do rohlíka. Potom ešte pošúľajte – aby sa cesto neotváralo a rohlík bol dosť tenký (max 2 cm v priemere).
  7. Makovky poukladajte na vymastený plech s dostatočnými rozostupmi a nechajte cca hoďku kysnúť prikryté utierkou.
  8. Rúru nechajte vyhrieať na 220-230°C (áno, naozaj toľko).
  9. Krásne vykysnuté makovky potrite vajíčkom rozšľahaným s mliekom a posypte makom.v rúre sa pečú ozaj krátko – asi 7 minút – podstatné je aby chytili správnu farbu (ak oz obchodu) – až ju chytia, budú isto prepečené.
  10. Nechajte vychladnúť aspoň pol hodinky – až potom koštujte.

Share This Story

Sladké

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>