Mäkučká makovka s maslom a teplým grankom vo mne prebúdza neurčitý ale veľmi príjemný pocit z detstva. Makovku nájdete bežne v obchode a celkom dobre vám podobné pocity môže navodiť, ale ak si občas nájdete čas a spravíte si ju doma, verte, že neobanujete – je oveľa jemnejšia, mäkšia aj menej sladká. A hlavne neobsahuje éčka, regulátory, stužené tuky a iné dobroty.
Ingrediencie
(množstvo na cca 15 makoviek)
- 550g múky
- 250g mlieka
- 100g masla
- 75g práškového cukru
- 50g vaječných žĺtok (cca 3 žĺtky, môžte nahraiť jedným celým vajíčkom)
- 30g droždie
- 7g soli
- extra: vajíčko s mliekom na potretie, mak na posypanie
Postup
- Z trocha cukru, deci teplého mlieka a droždia si pripravte kvások a nechjte vzísť.
- V mise zmiešajte suché suroviny – múku, zvyšný cukor a soľ.
- Keď kvások vzíde, pridajte ho k suchým surovinám spolu so zvyšným mliekom (tiež teplým), zmäknutýn maslom a žĺtkami a vypracujte hladké cesto. .
- Nechajte asi hodinku, hodinku a pol kysnúť (kysne pomalšie ako slané cesto) a keď nakysne znova ho riadne premieste.
- Následne cesto rozdeľte na rovnaké bochníčky po cca 70g.
- Každý bochníček rozvaľkajte (bez múčenia, cesto je mastné) na tenkú placku a zrolujte do rohlíka. Potom ešte pošúľajte – aby sa cesto neotváralo a rohlík bol dosť tenký (max 2 cm v priemere).
- Makovky poukladajte na vymastený plech s dostatočnými rozostupmi a nechajte cca hoďku kysnúť prikryté utierkou.
- Rúru nechajte vyhrieať na 220-230°C (áno, naozaj toľko).
- Krásne vykysnuté makovky potrite vajíčkom rozšľahaným s mliekom a posypte makom.v rúre sa pečú ozaj krátko – asi 7 minút – podstatné je aby chytili správnu farbu (ak oz obchodu) – až ju chytia, budú isto prepečené.
- Nechajte vychladnúť aspoň pol hodinky – až potom koštujte.