Pizza tyčinky z lístkového cesta sypané semiačkami. Tieto tyčinky pečiem od kedy som v 16-tich na sústredení so školským zborom v západnom Nemecku niečo podobné ochutnala. Lístkové cesto a pizza príchuť dávajú znať že nejde o fancy gastronómiu. Ale tá chuť! Tá stojí za to. AK niečo pečiem, tieto tyčinky vždy zmiznú ako prvé – je to overené. Pri príprave treba počítať s tým, že je to trochu piplačka a je k tomu potrebný aspoň základná skúsenosť s prácou s cestom.
Ingrediencie
(na 2 plechy)
- 500 g lístkového cesta
- 140 g klasického hustého paradajkového pretlaku
- 100 g dobrého údeného syra
- 100 g maku
- 100 g sezamu
- 10 g soli
- 10 g práškového cukru
- 2 g mletého čierneho korenia
- extra – čajová lyžička provensálskeho korenia a väčší strúčik cesnaku
Postup
- Cesto prerežete na polovicu a obe polky vyvaľkajte na približne rovnaký tvar a hrúbku max 1 mm (teda naozaj na tenučko)
- Prvé cesto si po rozvaľkaní dobre pomúčte, zložte na štvrtiny a odložte nabok
- Druhé cesto jemne natrite vodou aby bolo na povrchu lepkavé a hneď nahusto posypete makom aby ste ním celé cesto zakryli
- Mak jemne pritlačte aby sa na cesto chytil a potom celé cesto otočte makom nadol
- Na cesto teraz rovnomerne natrite pizza zmes, ktorú získate zmiešaním pretlaku, cesnaku, soli, cukru, byliniek a korenia
- Na zmes rovnomerne nastrúhajte syr
- Teraz na zmes položte odloženú polovicu cesta – ak nie je presne rovnaké môžete ho trochu ponaťahovať aby na seba obe polky pekne pasovali – jemne pritlačte a vytlačte prebytočné vzduchové bubliny
- Vrchnú stranu cesta opäť potrite vodou a posypte nahusto sezamovými semiačkami a jemne ich popritláčajte aby držali
- Nožom alebo kolieskom povykrajujte tyčinky s rozmerom cca 1-2 x 10-15 cm
- Tyčinky pri prenášaní na plech zatočte o jeden a pol až dve otočky
- Pečte pri teplote 200°C cca 15-20 min, kým nezačnú chytať farbu