Tento recept vznikol z mojej veľkej lásky k zemiakovému chlebu. Kysnuté zemiakové cesto výborne samo o sebe a maslo s cibuľkou mu v pagáčoch dodávajú plnšiu chuť. Tento recept má okrem chuti 2 veľké výhody – kysnuté cesto so zemiakmi vydrží dlhšie čerstvé a suroviny na tento recept sú doslova skoro zadarmo.
Ingrediencie
(na 2 plechy)
- 500 g uvarených zemiakov
- 500 g cibule
- 500 g kvalitnej hladkej múky
- 150 g tuku (olej, pražené maslo alebo masť)
- 50 g vody alebo mlieka (cca 50 ml)
- 20 g droždia
- 20 g soli
- 10 g cukru
- Extra – vajíčko na potretie
Postup
- Zemiaky uvarte – môžu byť v šupke, ale obyčajné zemiaky čo ostali od obeda – dôležité je len ich vážiť už uvarené a ošúpané a do cesta pridávať vychladnuté
- Cibuľu pokrájajte nahrubo a pomaly pražte – aj pol hodiny (ja používam masť alebo pražené maslo, pretože dodajú viac chuti, ak nemáte alebo chcete vegan verziu, postačí aj olej) – keď je cibuľa zlatistá, odstavte ju a nechajte vychladnúť
- Z teplej vody alebo mlieka, droždia a cukru spravte kvások (ak používate vodu, pridajte aj trochu z múky)
- Do misky preosejte múku, pridajte soľ a premiešajte
- Pridajte vidličkou popučené zemiaky a nakysnutý kvások
- Všetky suroviny treba najprv spojit (čo pri tomto ceste môže chvíľu trvať) a potom dohladka vymiesiť ručne alebo mixérom
- Misku s cestom prikryte utierkou a nechajte cca hodinku kysnúť – podľa možnosti na teplom mieste bez prievanu
- Keď cesto nakysne, zľahka ho premieste aby sa zbavilo vzduchu a môžete s ním pracovať
- Cesto vyvaľkajte na čo najtenšiu hrúbku, celé cesto natrite vychladnutou opraženou cibuľou, zrolujte do závinu a nožom krájajte na cca 1,5 cm hrubé kolieska
- Pagáčiky poukladajte na plechs dostatočnými odstupmi – budú kysnúť najmä do strán, do výšky len minimálne
- Pečte na 200°C do zlatista (cca 20 min, ale záleží od rúry aj veľkosti)