Zemiakový chlieb

Domáci chlieb je vždy výborný. Zemiakový je oproti iným extra mäkučký a tiež dlhšie vydrží čerstvý. No a je to taká klasika, ktorou ulahodíte každému 🙂 Robievam ho občas cez víkendy a spolu s domácou paštétou je prosto úžasný.

Ingrediencie

  • 500 g kvalitnej hladkej múky
  • 400 g uvarených zemiakov
  • 100 g vody alebo mlieka (cca 50 ml)
  • 20 g droždia
  • 20 g soli
  • 10 g cukru
  • Extra – semiačka na posypanie

Postup

  1. Zemiaky uvarte – môžu byť v šupke, ale aj obyčajné zemiaky čo ostali od obeda – dôležité je len ich vážiť už uvarené a ošúpané a do cesta pridávať vychladnuté
  2. Z teplej vody alebo mlieka, droždia a cukru spravte kvások (ak používate vodu, pridajte aj trochu z múky)
  3. Do misky preosejte múku, pridajte soľ a premiešajte
  4. Pridajte vidličkou popučené zemiaky a nakysnutý kvások
  5. Všetky suroviny treba najprv spojit (čo pri tomto ceste môže chvíľu trvať) a potom dohladka vymiesiť ručne alebo  mixérom
  6. Misku s cestom prikryte utierkou a nechajte cca hodinku kysnúť – podľa možnosti na teplom mieste bez prievanu
  7. Potom znova premieste, vytvarujte chlieb, jemno narežte vrch a prikryté nechajte kysnúť cca 45 min opäť na teplom mieste
  8. Dajte do rúry vyhriatej na cca 190°C a pečte 45 minút, laebo kým chlieb neozlatne
  9. Keď chlieb vyberiete, overte špajlou alebo ihlicou či je upečený aj v sterde a nehcajte chladnúť na mriežke

You May Also Like

1 comment

  1. 1

Leave a Reply to http://Healthraport.sk/ Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>