Domáci chlieb je vždy výborný. Zemiakový je oproti iným extra mäkučký a tiež dlhšie vydrží čerstvý. No a je to taká klasika, ktorou ulahodíte každému 🙂 Robievam ho občas cez víkendy a spolu s domácou paštétou je prosto úžasný.
Ingrediencie
- 500 g kvalitnej hladkej múky
- 400 g uvarených zemiakov
- 100 g vody alebo mlieka (cca 50 ml)
- 20 g droždia
- 20 g soli
- 10 g cukru
- Extra – semiačka na posypanie
Postup
- Zemiaky uvarte – môžu byť v šupke, ale aj obyčajné zemiaky čo ostali od obeda – dôležité je len ich vážiť už uvarené a ošúpané a do cesta pridávať vychladnuté
- Z teplej vody alebo mlieka, droždia a cukru spravte kvások (ak používate vodu, pridajte aj trochu z múky)
- Do misky preosejte múku, pridajte soľ a premiešajte
- Pridajte vidličkou popučené zemiaky a nakysnutý kvások
- Všetky suroviny treba najprv spojit (čo pri tomto ceste môže chvíľu trvať) a potom dohladka vymiesiť ručne alebo mixérom
- Misku s cestom prikryte utierkou a nechajte cca hodinku kysnúť – podľa možnosti na teplom mieste bez prievanu
- Potom znova premieste, vytvarujte chlieb, jemno narežte vrch a prikryté nechajte kysnúť cca 45 min opäť na teplom mieste
- Dajte do rúry vyhriatej na cca 190°C a pečte 45 minút, laebo kým chlieb neozlatne
- Keď chlieb vyberiete, overte špajlou alebo ihlicou či je upečený aj v sterde a nehcajte chladnúť na mriežke
Konečne sa niekto dotkol tejto témy trochu do hĺbky, len škoda, že tak krátko, lebo som to
prečítal veľmi rýchlo.